VVD stelt vragen over veiligheid rond Mathenesserbrug


Zeker op warme zomeravonden zoals de laatste tijd, stijgt ook het zogenoemde gehang op straat. Op de Mathenesserdijk ter hoogte van de eerste tramhalte na de Mathenesserbrug, is de overlast al lange tijd gaande en door de warme zomer wordt het volgens bewoners alleen maar erger. Zo erg, dat zelfs op de warmste avonden de ramen worden dichtgehouden. Meestal gaat het om een groep van ongeveer 10 tot 15 jongens tussen de 12 en 20 jaar, die tot diep in de nacht lawaai veroorzaken, auto’s bekrassen, ruitjes intikken en mogelijkerwijs ook dealen. Zo worden buitenlandse auto’s staande gehouden en gevraagd “of zij wat nodig hebben”.

De overlast en de signalen van criminele activiteiten zijn door bewoners aangekaart bij de politie. Zo heeft een bewoner al drie aangiftes gedaan sinds maart 2010. Naar aanleiding van deze aangiftes is wel een gesprek gestart tussen bewoners en deelgemeentebestuur, maar dat vermindert de overlast niet. De politie geeft aan niet te kunnen optreden als er geen bewijs van strafbare feiten is.

 De VVD wil dat overlastgevers aangepakt worden, zeker als er sprake is van strafbare feiten. De veiligheid, maar ook het woongenot van de omwonenden staat voorop. Een van de mogelijkheden is cameratoezicht. De VVD is daar een voorstander van. Rondom het gebied waar deze overlast plaatsvindt hangen camera’s, namelijk op de Mathenesserdijk ter hoogte van nummer 207.

 Naar aanleiding van meerdere gesprekken met omwonenden, heeft de VVD kennis genomen van een zorgelijk gerucht. Door omwonenden is gevraagd om de beelden van het cameratoezicht te gebruiken als bewijsmateriaal, omdat een groot deel van de feiten buiten het zicht plaats vindt, als de bewoners slapen. Het antwoord van de politie zou zijn geweest dat de beelden niet zijn opgevraagd, vanwege te hoge kosten. Daarover stelt de VVD u de volgende vragen: 

  1. Bent u op de hoogte van de overlast en de aangiftes?
  2. Bent u ervan op de hoogte dat de politie zegt niets te kunnen ondernemen?
  3. Is het waar dat de beelden niet worden opgevraagd vanwege de te hoge kosten/
  4. Zo ja, bent u het met de VVD eens dat dat onacceptabel is?
  5. Kunt u aangeven wat de komende tijd de plan van aanpak is voor deze locatie, zodat de bewoners weten waar ze aan toe zijn?

Plaats een reactie