Fusie welzijnswerk Delfshaven krijgt nog een kans


Het gestrande fusieproces tussen het maatschappelijk werk, opbouwwerk en sociaal cultureel werk in Delfshaven krijgt nog een kans. Tot 1 september hebben de organisaties nog de tijd om met een voorstel te komen. De deelraad van Delfshaven heeft dit gisteren na 8 uur vergaderen unaniem besloten.

De deelraad besloot tijdens deze marathonzitting tevens dat het bestuur wel door kan gaan met het voorbereiden van een aanbesteding. Zo wordt tijdverlies voorkomen, mochten de organisaties in september niet tot een akkoord komen.

De VVD Delfshaven is kritisch over de kans van slagen. In het debat kwam naar voren dat voor een succesvolle fusie de vermogenspositie van het sociaal cultureel werk zoals uitgevoerd door DISCK/Hefgroep moet worden verbeterd. De vertrokken portefeuillehouder welzijn Fred Burggraaf was hierover in overleg met de toezichthouders van de Hefgroep waar DISCK onderdeel van is. Door vastgoed naar DISCK te laten terugvloeien en een mogelijke garantstelling door de gemeente Rotterdam zou de vermogenspositie verbeterd worden. Gezien de vele bezuinigingen binnen de gemeente Rotterdam, kan volgens de VVD Delfshaven geen sprake zijn van garantstellingen door de overheid. Daarnaast is met een mogelijke garantstelling de reden tot fusie verdwenen, namelijk het inboeken van een bezuiniging in het welzijnswerk zonder te snijden in het uitvoerend werk.

De VVD Delfshaven heeft aangegeven dat wanneer de fusie inderdaad niet zal plaatsvinden, de deelraad in het proces van aanbesteden aan zet is. Het bestuur heeft alleen ruimte gekregen om de voorbereidingen te treffen, maar mag geen onomkeerbare besluiten nemen.

5 gedachten over “Fusie welzijnswerk Delfshaven krijgt nog een kans

 1. Wat een – voor de argeloze buitenstaander zoals ik – gruwelijk en slepend proces van zinloze stappen, alternatieven en oplossingen, schijnbaar met als enige doel om geen aanbesteding te hoeven doen. Ik zeg niet dat dat laatste de heilige graal is, maar als de bestaande clubs het zo lang weten te verprutsen door een fusie tegen te werken, dan heb ik ook weinig vertrouwen in hun overige organisatorische kwaliteiten. Of is dat te kort door de bocht?

  Met als bonusvraag: ik las dat de nieuwe bestuurder uit Deventer komt en een huurhuis in Delfshaven krijgt. Zorgen deze extra kosten (huurkosten, overhead recrutering, afvloeiregeling vorige bestuurder, et cetera) ook al niet voor een flinke hap uit de beoogde bezuinigingen die de samenwerking mogelijk maakt?

  1. Zoals gewoonlijk weer scherp zicht op de zaken. Ik ga er vanuit dat de beoogd nieuwe bestuurder de rekening voor een extra huis uit eigen zak betaalt.

   Ik ben het ook met je eens dat de overheid nooit om organisaties heen moet bouwen, dan worden we veel te afhankelijk van deze organisaties en het kan zelfgenoegzaamheid in de hand werken.

   Concurrentie in het welzijnswerk houdt de aanbieders met andere woorden scherp.

 2. Ha, bedankt! Ik heb Goncalves al via Twitter om feedback gevraagd over de extra kosten voor de nieuwe bestuurders.

  Of concurrentie altijd goed is, is arbitrair. Soms werkt het (energieleveranciers, telefoonproviders), soms niet (zorg). In ieder geval mag het geen doel op zich zijn om bestaande structuren in stand te houden. Als ze écht zo goed zijn, dan winnen ze de aanbesteding toch wel.

  1. Superspannend, via Twitter een reactie krijgen op een basale vraag. Wie gaat de meerprijs van de nieuwe bestuurder betalen? Potentiële beantwoorders zijn tot dusver @KarenBebelaar, @goncalves_west en @delfshaventweet. Wie zal er als eerste reageren? Er mag ingezet worden!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s