Huidige uitvoering van de Plukze-wetgeving werkt statusverhogend voor criminelen


Maandag 30 mei brachten de Tweede Kamerleden Stef Blok en Jeanine Hennis-Plasschaert van de VVD een werkbezoek aan Rotterdam-Zuid en Delfshaven. Onder leiding van de politie wandelden de politici door de wijken en gingen daar in gesprek met bewoners en winkeliers over de veiligheid. ‘s-Avonds blikte Jeanine Hennis-Plasschaert tijdens een door VVD Delfshaven georganiseerd debat over veiligheid terug op haar werkbezoek.

Centraal tijdens de wandeling stonden de specifieke veiligheidsproblemen van Rotterdam in het licht van landelijk beleid. Ondermeer het niet functioneren van de Patser-aanpak, een belangrijk instrument voor het bestrijden van criminaliteit in Rotterdam, werd besproken. De Patser-aanpak moet ervoor zorgen dat overlastgevende jongeren met onverklaarbare geldtegoeden en artikelen, zoals dure merkkleding en auto’s, worden aangepakt door in beslagname van deze goederen. De terugvorderingprocedures in het kader van de Plukze-wetgeving lopen bij Justitie echter bijna altijd spaak door onvoldoende bewijsvoering. Dit resulteert in snelle teruggave van de luxe goederen en daardoor heeft de Plukze-wetgeving juist statusverhogende – in plaats van de beoogde statusverlagende werking. Hennis-Plasschaert gaf aan het probleem ten aanzien van de uitvoering van de Plukze-wetgeving deze week bij Minister van Justitie, Ivo Opstelten, aan de kaak te stellen en hem te vragen om een oplossing.

Achtergrond

Jeanine Hennis-Plasschaert en Stef Blok zijn namens de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Jeanine Hennis-Plasschaert houdt zich in de Tweede Kamer bezig met onder meer veiligheid en politie. Eerder zat zij voor dezelfde partij in het Europees Parlement. Stef Blok is de huidige fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer. Op dit moment is hij ook voorzitter van de vaste Kamercommissie voor Financiën en woordvoerder Sociale Zaken van de VVD-fractie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s