Vieze neger


‘Vieze neger’ openlijk op straat tegen iemand zeggen, wordt doorgaans bestraft met een grote mond en veel ongeloof. Dat zeg je immers niet. Zo zijn onze omgangsvormen niet. Geen discussie over mogelijk.

Vieze homo, flikker, viespeuk is inmiddels gewoon taalgebruik als ik samen met mijn vriend door Delfshaven loop. Veelal termen gebezigd door opgeschoten jeugd met een donker tintje.

Is het benoemen van afkomst in deze post van belang? In alle eerlijkheid weet ik dat niet, vooralsnog is het niet meer dan een constatering. In Delfshaven is ruim 70% van de inwoners van niet Nederlandse afkomst en daarmee is de kans al groot dat je uit die hoek verwensingen naar je hoofd krijgt.

Waarom dan deze post? Ik ben politiek actief sinds 1995. In die tijd heb ik nooit zo’n reden gevoeld om als een homopredikant door het leven te gaan. Acceptatie is in mijn ogen niet maakbaar. Ik was niet zo overtuigd dat door het onderwerp stelselmatig op de agenda te zetten de aggressiviteit tegen homo’s zou afnemen.

Maar zoals bij veel zaken in de politiek is niet benoemd ook gelijk niet bestaand. Ik hoor het vaak bij raadsvergaderingen. ‘U stelt dat het erg vies is op straat, maar bij het meldpunt is niets bekend’, waarna tot de orde van de dag wordt overgegaan. Het zou me niet verbazen dat dit met verbaal geweld ook zo gaat.

Al zeker twee jaar haal ik mijn schouders op en loop na de zoveelste opmerking stug door. Uit angst? Misschien. De verhalen van weggepeste homo’s zijn geen leuke toekomstbeelden. In je achterhoofd neem je dat toch mee. De persoon aanspreken geeft te veel onzekerheid. Is er met deze jongens wel een gesprek aan te gaan. De keren dat ik het geprobeerd heb, gaf mij weinig hoop.

Maar waarom deze post? In alle eerlijkheid? Ik begin het goed zat te worden. Van mij hoeft niemand homosexualiteit met drang of dwang te accepteren. Wel heb ik het recht om met rust gelaten te worden. Net als de ‘vieze neger’.

4 gedachten over “Vieze neger

 1. hallo Pascal!

  Ik zag je blog op de homepage staan. En ik dacht, interessant…
  Ik denk dat onze sexuele voorkeuren overeen komen, however… Ik woon in een dorpje in het oosten van het land, met naar mijn mening maar 1 gezin die allochtoon is. Je ziet hier totaal geen ‘hoofddoekjes’ of mensen uit de Arabische wereld. Ik en mijn vriend wonen hier al meer dan 10 jaar en ik heb NOG NOOIT verwensingen naar mijn hoofd gehad hier in dit dorp. Maar ik en mijn vriend ook, zijn nou niet echt ‘openlijke gays die hand in hand lopen.’ Wij leven gewoon ons leven en mensen laten ons in onze waarde. HET IS DUS WEL MOGELIJK. Moet ik wel zeggen dat politiek gezien hier bijna de helft heeft gestemd op de PVV. Onze gemeente (Rijnwaarden) is hierom al verscheidene malen in de media geweest. Ik voel mij als ‘homo’ wel thuis tussen de PVV’ers. Ik denk dat het niet een kwestie is van landelijk probleem maar meer regionaal. Mijn idee is dat er in die 10 jaar ( wij waren een van de eerste stellen hier ) veel meer homo/lesbische stellen zijn komen wonen. Ik wens je heel veel sterkte, tussen al die onwetende mensen, die vaak reageren zonder erbij na te denken!

 2. Interessant én schrijnend verhaal, Pascal. Het lijkt me een heel bizar gevoel om niet openlijk voor je partnerkeuze te mogen uitkomen vanwege (non-)verbale afkeuring.

  2 dingen die ik me afvraag:

  1: toen ik laatst in Berlijn was, zag ik relatief veel openlijk zichtbare homo’s en lesbiennes. Dat plaatste me voor de vraag of er meer homoseksuelen in Berlijn zijn, of dat ze in Rotterdam er niet voor durven uitkomen op straat.

  2: de wijk is 70% allochtoon. Je merkt correct op dat je hierdoor niet weet of dat je uit een specifieke hoek feedback krijgt omdat mensen uit die hoek komen, of omdat vrijwel iedereen uit die hoek komt (en een bepaald percentage hiervan kritiek levert, net zoals dat in iedere hoek gebeurt). Ik zit met dezelfde vraag. Veel dingen die ik in de wijk verkeerd zie gaan, zie ik uitgevoerd worden door specifieke nationaliteiten. Ik vind het heel lastig om in mijn hoofd te bepalen of ik dit moet wijten aan die nationaliteit, of dat ik dat moet wijten aan het gegeven dat die nationaliteiten oververtegenwoordig zijn (en dus ook relatief vaker overlast veroorzaken). Ik wil niet correlatie en causatie door elkaar halen, maar intuïtief doe ik het toch vaak. Hoe ga jij hiermee om?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s