Wat zie jij dan?


De opdracht: kom met trends die van belang zijn voor KWF Kankerbestrijding. Een middag lang beklopten en kneedden 15 collega’s het zelf aangebrachte ruwe materiaal. Aan het eind van de middag hadden we alles op zes flip-overvellen staan, aan de hand van de drie basisvragen: Wat is de trend? Waarom is deze van belang voor KWF? En moet KWF hierop inspelen?

Ergens voelden we allemaal dat er méér was. Een dieperliggend verband, een rode draad. Hadden we niet vooral uitingen van trends opgeschreven en moesten we niet nog een laag dieper graven om echt bij het fundament uit te komen? Er is een samenhang, onmiskenbaar. Maar om deze echt te doorgronden moeten we een proefschrift schrijven. Dat zit er even niet in. Maar we kunnen het landschap wel in grove lijnen in kaart brengen. Het resultaat daarvan is hier online te zien.

Verbonden in vrijheid
We cirkelen in een satelliet om de aarde en zoomen in op de rivierendelta Nederland. Het land wordt doorsneden – van oost naar west – door een brede stroom. Deze vindt zijn oorsprong in het begin van de jaren zestig van de vorige eeuw. De bron wordt gevoed door een aantal elkaar versterkende ontwikkelingen. De welvaart stijgt, de maatschappelijke zuilen (kerk, Rode Familie) lopen leeg en daarmee kalft de richtinggevende autoriteit van gevestigde instituten (kerk, vakbond, overheid, wetenschap) meer en meer af. Het individu wordt de maat der dingen. Genietend van zijn pas verworven vrijheid drijft het individu stroomafwaarts. Maar hoe dichter hij bij het Nederland anno nu komt, hoe meer het onbehagen groeit. Hij krijgt zo nu en dan behoefte aan een ankerplaats om eens even tot rust te komen. Misschien is er wel Meer dan deze ene rivier. En eigenlijk is het ook best prettig om met andere individuen iets samen te doen, je verbonden te voelen. Maar pas op, ik geef mijn vrijheid niet op. Ik wil me verbonden voelen, maar laat me niet opnieuw binden. Ik heb het heft in handen.

De wereld zendt
Als we weer even uitzoomen, zien we vanuit het zuiden een andere stroom Nederland binnenkomen. Deze wordt gevoed door de wetenschap en techniek, In razend tempo buitelen op diverse terreinen de nieuwe technologische en wetenschappelijke ontwikkelingen over elkaar heen: biotechnologie, informatietechnologie, de uiteenrafeling van de menselijke DNA-structuur. De informatietechnologie heeft grote consequenties hoe de mensen met elkaar communiceren en hoe zij zich organiseren. Nederland treedt vanaf de jaren zestig het tijdperk van de massacommunicatie binnen. Eén medium (tv) weet op hetzelfde moment miljoenen mensen aan zich te binden (de straten waren leeg tijdens de WK-finale). Met de komst van het internet verandert dit patroon fundamenteel. Er wordt niet langer alleen vanuit één bron (‘Hilversum’ of het bureau van KWF) gezonden, maar de hele wereld zendt, en ontvangt, en zendt terug. Communicatie wordt weer tweerichtingsverkeer. En: informatie is niet langer een schaars goed, maar is in overvloed, voor iedereen, op elk moment beschikbaar.

Daar moeten we naartoe
Ergens, in het midden van Nederland anno nu, komen deze twee stromen van cultuur en techniek samen. Kolkend en schuimend vervolgt het water zijn weg naar de zee. Op de dijk bij de monding staat een handjevol KWF-medewerkers. Zij turen in de stroom, nemen monsters en proberen te analyseren. Zij staren naar de horizon en zien een zee aan mogelijkheden, met hier en daar een scherpe rotspunt boven het oppervlak. Aan de voet van de dijk ligt het KWF-schip, de vlag met de doorboorde krab in top, klaar om te vertrekken. Zij gaan aan boord en overhandigen de kapitein en stuurman een getijden- en stromingenboek. Daar ergens achter die stip aan de horizon, daar eindigt kanker. Daar moeten we naartoe.

Het individu
Wat we weten: in die zee neemt het individu steeds meer zelf de regie over zijn leven in handen. Hij gaat zelf dokteren, zelf acties opzetten en zelf een mening vormen over wat goed is voor zijn eigen welzijn en dat van zijn naasten (‘Moet ik mijn dochter wel of niet laten vaccineren tegen baarmoederhalskanker?’). De nodige informatie is overal beschikbaar. Hij toetst die op bruikbaarheid door met anderen hierover via internet te communiceren. Als een organisatie met een gevestigde reputatie als KWF Kankerbestrijding niet precies op dat moment dat brokje informatie levert wat hij nodig heeft en hem persoonlijk aanspreekt, shopt hij verder.

Een soort vliegdekschip
Reputatie doet er nog steeds toe in de Zee van Mogelijkheden, maar is niet meer vanzelfsprekend; zij moet steeds opnieuw verdiend worden. Dat betekent voor ons: luisteren en signalen oppikken, om te begrijpen wat de ‘klant’ wil. En daar vervolgens adequaat op inspringen, met behoud van kwaliteit. Dat vereist een stevige boot, met de nodige diepgang en een uitstekende radar. Maar vooral ook een wendbaar schip. Aan boord bevinden zich kleinere vaartuigen die we kunnen inzetten. En er is ruimte voor anderen, die over open water komen aanvliegen. Ja, een soort vliegdekschip, maar dan wendbaar en zuinig in gebruik. Bestaat dat?

Discussieer mee: http://kankertrends.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s