Werken nieuwe stijl maakt werken persoonlijk


Gisteren was ik bij Conclusion voor de presentatie van het nieuwe boek “Werken nieuwe stijl” van Bas van Haterd en een presentatie van KPN over het nieuwe werken.

Wat mij opvalt aan de discussies over het nieuwe werken, dat de noodzaak erg vanuit de organisatie gedreven is: besparingen, vergroten van de productiviteit en bijvoorbeeld het tegengaan van uitval. Dat dit allemaal gevolgen zijn van invoering van het nieuwe werken geloof ik graag. Maar volgens mij zijn dat voor een succesvolle introductie van het nieuwe werken op de werkvloer niet de juiste argumenten.

Het nieuwe werken maakt werken persoonlijk en op maat. Ik bedoel daarmee te zeggen dat de werknemer zelf bepaalt hoe en met welke “spullenboel” hij werkt en op welk tijdstip. Een open deur zou je zeggen, dat is toch de basis van het nieuwe werken? Eens maar toch probeer ik een nuance aan te brengen. Het gaat er mij dus niet om dat alle medewerkers 100% op een nieuwe manier gaan werken. Nee, het is een individuele keuze om op een manier te werken die bij je past. Dus als jij de hele dag achter een buro wilt zitten, moet dat in mijn ogen kunnen. Wil je met een iPad midden in de nacht aan je projecten werken vanuit je bed of in de kroeg is dat ook ok.

Dat gaat veel vragen van managers. Managers zullen minder moeten gaan sturen op aanwezigheid, meer vertrouwen hebben in het eigen oordeel van ondergeschikten: coachende en inspirerende managers kortom. Werken los van plaats en tijd geeft ook de mogelijkheid via andere kanalen dan je directe collega’s aan je informatie of kennis te komen. Veel medewerkers en zeker de nieuwe generatie medewerkers zijn gewend hun (sociale) netwerk in te zetten om tot resultaten en oplossingen te komen. Organisaties zullen hier beleid voor moeten hebben, wat mij betreft een zeer open beleid. Het delen van kennis en waardebepaling achteraf (ook met concurrenten) zal de komende jaren een vlucht nemen. Werk aan de winkel dus voor managers om dat in goede banen te leiden.

Tot slot nog de belangrijkste les tijdens de bijeenkomst werken nieuwe stijl. Succesvolle implementatie trajecten voor het nieuwe werken zijn altijd die trajecten waar HRM de leiding had in het project! Waak er dus voor dat het nieuwe werken een technologische oorsprong kent, het moet vanuit de mensen komen!

[Hashtags voor twitter over het nieuwe werken: #hnw, #werkennieuwestijl]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s