Veiligheid in Delfshaven terug naar 2006


Overzicht cijfers

Het bestuur van Delfshaven viert terecht geen feestje naar aanleiding van de vandaag gepresenteerde veiligheidscijfers. Na de forse daling  in 2008 zijn we voor de hele deelgemeente terug op het niveau van 2006. Hoewel dit een stijging betekent ten opzichte van 2008, is de VVD Delfshaven niet tevreden.

Bestuurder Carlos Gonçalves (PvdA) maakt zich terecht zorgen over de toekomst. De VVD Delfshaven heeft al vaker aangegeven dat de veiligheid alleen met forse investeringen verder kan stijgen. In mijn ogen liggen grote kansen in het aanpakken van de vieze verpauperde straten in Delfshaven. Dat geeft een akelig gevoel en heeft een direct effect op de veiligheidsbeleving. Hetzelfde geldt voor kapot straatmeubilair, onbegaanbare trottoirs, graffiti  en slechte verlichting.

Met de huidige begroting waarbij we bijna de helft uitgeven aan welzijn (ruim 18 miljoen euro in 2010), zijn grote stappen niet te nemen. De PvdA en GroenLinks zullen dus moeten kiezen. Gezien de standpunten van deze twee coalitiepartijen maak ik me net als Carlos Gonçalves ernstige  zorgen. De VVD Delfshaven is duidelijk: op een veilige woonomgeving hebben bewoners recht. Het is een kerntaak van de overheid daar zorg voor te dragen.

6 gedachten over “Veiligheid in Delfshaven terug naar 2006

 1. Interessant punt. Wat is de beste methode om een wijk te verbeteren? Er zullen boeken over vol geschreven zijn. Blijkbaar kiest links voor verbetering aan de mens, en rechts voor verbeteringen aan beton (dat zeg ik zonder waardeoordelen trouwens, dus vergeet even de annotaties die aan die termen hangen). Klopt dat?

  Ik moest gelijk denken aan Freakonomics van Levitt & Dubner, waarin zij de broken glas theory (http://en.wikipedia.org/wiki/Broken_window_theory) dat kleine verbeteringen aan beton grote resultaten hebben ondermijnen. Ik ben wel benieuwd hoe de VVD hier tegenaan kijkt, en hoe ze hard willen maken dat dit ook waar is.

  Nogmaals: ik ben de laatste om te weten wat wijsheid is, dus ik ben vooral benieuwd.

 2. Beste Inge,

  Het “broken window” effect is een theorie waar ik me volledig in vind. Dat zie je bijvoorbeeld ook gebeuren bij de vuilcontainers. Als één bewoner niet de moeite neemt zijn vuilnis in de container te gooien en de zak ernaast zet, volgen er al snel meer!

  De theorie hebben wij al vaak aangehaald in onze debatten. Voor ons is een investering in de buitenruimte, schoon en heel geen investering in steen maar net zozeer een investering in mensen.

  Bij de begrotingsbehandeling 2008 hebben we gepoogd EUR 500.000 extra te investeren in bijvoorbeeld de aanpak van straten in de wijk. Wij houden het dus niet alleen bij een theorie maar geven daar ook uitvoering aan. Helaas heeft ons voorstel geen meerderheid behaald.

 3. Bedankt voor je toelichting. Er is veel voor én tegen de broken-window-theorie te zeggen. Het waarheidsgehalte zal per situatie verschillen. Je voorbeeld over de vuilniszakken lijkt me alvast volledig waar.

  Het alternatief dat in Delfshaven gebruikt wordt, is blijkbaar het investeren in mensen. Wat houdt dat in, en waarom vind je dat minder aandacht zou moeten krijgen? Hoe kun je hardmaken dat (meer) investeren in beton nuttiger is dan (meer) investeren in mensen? Ik kan me goed voorstellen dat jouw politieke tegenstanders vinden dat schone straten slechts oplossen van gevolgen is, terwijl het – kort door de bocht benoemd – heropvoeden van mensen de oorzaak wegneemt.

 4. Hoe wij investeren in mensen kun je terugvinden op http://www.delfshaven.nl. Van heropvoeding is daar geen sprake. Immers met bewegen op muziek en naaiklassen gaan we het probleem van de veiligheid niet oplossen.

  Een belangrijk onderdeel van de veiligheidsindex is de subjectieve beleving van veiligheid. Dus niet het aantal inbraken, schietincidenten, etcetera. Ik ben er van overtuigd dat de beleving van veiligheid heel erg in de “fysieke” sfeer zit. Donkere en vieze straten waar ik mijn oma niet graag alleen op pad in zie gaan. Dat los je volgens mij alleen op met investeringen in de straten. En daar speelt de deelgemeente een hele belangrijke rol, want zoals je weet hebben wij geen sturing op de politie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s