Interview in de Havenloods


Pascal Lansink - Lijsttrekker VVD Delfshaven

Op 3 maart worden er verkiezingen gehouden voor de gemeenteraad van Rotterdam én de deelraad van Delfshaven. De komende weken stellen we de lijsttrekkers van de politieke partijen die meedoen aan de deelraadsverkiezingen in Delfshaven aan u voor.

Toen hij in 1993 naar Rotterdam kwam om geneeskunde studeren, ging Pascal Lansink in Delfshaven wonen. Tijdens zijn studie deed hij bestuurlijke ervaring op, onder andere bij de faculteitsvereniging. Tegenwoordig werkt hij bij KWF Kankerbestrijding in Amsterdam. Naast deze drukke baan is hij al acht jaar politiek actief voor de VVD in Delfshaven, waarvan de laatste vier jaar als fractievoorzitter. Elke dag reist hij op en neer naar Amsterdam, maar Lansink (34 jaar) wil in Delfshaven blijven wonen: ‘Ik ben gegrepen door Delfshaven.’

Waarom woont u zo graag in Delfshaven?
Delfshaven heeft alles wat ik zoek. Mooie oude gevels, spannende nieuwe architectuur, de statige lanen en groene singels. Delfshaven is rustig als een buitenwijk en heeft toch de dynamiek van de grote stad. Er zijn hier nieuwe ontwikkelingen, zoals het Dakpark in Bospolder en de grandeur van het Lloydkwartier. Maar het mooist aan Delfshaven is het water. Vanuit mijn woning kijk ik uit over de Coolhaven, ik zie de schepen voorbij varen. Rotterdamser kan niet.

Waarom bent u politiek actief?
Ik heb in mijn leven alle kansen gekregen en ik leid een betrekkelijk gemakkelijk leven.  Daarom wil ik iets terug doen voor de maatschappij.  Meepraten en meedenken over onderwerpen die voor een betere en leefbare omgeving zorgen; het is interessant en spannend. De resultaten van de deelgemeentelijke politiek zijn zichtbaar op elke straathoek, het is tastbaar en merkbaar.

Waarom bent u lijsttrekker van de VVD?
Ik ben nu acht jaar actief voor de VVD in Delfshaven, waarvan de laatste vier jaar als voorzitter van de fractie. In die acht jaar heb ik veel ervaring opgedaan. Ik weet wat er speelt in Delfshaven, in de buurt, de wijken en in de politiek. Ik wil mijn kennis en ervaring gebruiken en benutten. Maar het is vooral ontzettend leuk. Ik heb er gewoon heel veel zin in. De VVD heeft in Delfshaven altijd oppositie gevoerd. Dat hebben we op een felle, harde, maar opbouwende manier gedaan. Ik hoop dat we op 3 maart zoveel stemmen krijgen dat we in beeld zijn als coalitiepartner in het nieuwe dagelijks bestuur.

Waar staat de VVD in het algemeen voor?
De VVD wil individuen helpen zich te ontwikkelen. Iedereen in Nederland krijgt dezelfde kansen. Iemand in een achterstandsituatie willen we helpen. Maar we bestraffen iemand die niet mee wil doen of de boel belazert. De VVD wil minder bemoeienis van de overheid als dat mogelijk is.

Wat wil de VVD in Delfshaven? Wat zijn voor uw partij de drie belangrijkste programmapunten voor Delfshaven in de komende deelraadverkiezingen?
Op nummer één: veiligheid. Delfshaven moet merkbaar veiliger worden. Er zijn teveel donkere, ongure straatjes en vieze plekken. Ik bedoel die ghetto-achtige plekken waar ik mijn oma niet alleen over straat laat lopen. Daar zijn er teveel van en daar gaan wij wat aan doen.

Wat is het tweede programmapunt?
Het tweede belangrijke programmapunt is het woonklimaat. Dat kan beter. Ik geef enkele voorbeelden. Veel huizenbezitters zijn lid van een Vereniging Van Eigenaren, of VVE. Vaak functioneren deze niet goed. Mensen hebben geen geld voor onderhoud. Het resultaat is verloedering van panden en woonblokken. Er is in Delfshaven ook veel overbewoning, wat allerlei problemen met zich meebrengt. Huisjesmelkers die daar verantwoordelijk voor zijn, moeten hard worden aangepakt.

Wat is het derde programmapunt van de VVD in Delfshaven?
Ouderen hebben het in Delfshaven niet gemakkelijk. Veel ouderwoningen zijn gesloopt. Er moet minstens één groot ouderencomplex bij worden gebouwd om de bejaarde bewoners van Delfshaven voor de deelgemeente te behouden. Er moeten meer levensloopbestendige woningen worden gebouwd, zodat ouderen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Daarnaast willen we een activiteitenaanbod voor ouderen die in een isolement leven. We staan niet toe dat ouderen vereenzamen. We willen de wijkservicebus in Delfshaven. Dit is de enige deelgemeente van Rotterdam waar deze bus niet rijdt. Dat is onbegrijpelijk.

Hoe gaat u deze programmapunten verwezenlijken? Waar haalt u het geld vandaan?
De VVD doet alleen voorstellen die haalbaar zijn. Onze programmapunten kunnen we uitvoeren doordat wij andere keuzes maken in het welzijnswerk. De deelgemeente geeft teveel geld uit aan allerlei activiteiten die gezellig zijn, maar waarvan de VVD zegt: daar heeft u de overheid niet voor nodig, dat kunt u prima zelf regelen. Daarbij denk ik aan cursussen als naailessen en yoga. Wij schrappen dit soort activiteiten. Het geld dat we daarmee besparen investeren we onder andere in veiligheid, het woonklimaat,  ouderen en de economie.

Wat wilt u zeggen tegen de bewoners van Delfshaven?
Ik geloof in Delfshaven. Ik hoop dat in Delfshaven steeds meer mensen komen wonen omdat ze bewust kiezen voor Delfshaven. Een terechte keus, want Delfshaven heeft zoveel te bieden!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s