Reflectie bestuursperiode


Wat gaat een bestuursperiode toch snel voorbij. Nog een kleine twee maanden en dan zijn de verkiezingen al weer achter de rug. Goed om eens terug te kijken wat we allemaal hebben bereikt en of aandacht voor hebben gevraagd. Het is altijd moeilijk om resultaten naar je toe te trekken. Zeker in een raad waar er een onvoorstelbare overmacht is van de coalitie. In Delfshaven hebben PvdA en GroenLinks immers 19 van de 25 zetels.

In de eerste twee jaar hebben wij gepoogd met moties het beleid van de deelgemeente te veranderen. Niet met heel veel succes. Vrijwel alle moties zijn door de coalitie weggestemd. Toch hebben er een aantal een meerderheid behaald. Eentje waar ik zeer trots op ben is de motie “Integrale aanpak Nieuwe Binnenweg” die we samen met de PvdA indienden. Een belangrijke motie die er uiteindelijk mede voor heeft gezorgd dat de Nieuwe Binnenweg nu echt wordt aangepakt. De motie “Aanpak Doedesstraat” is ook samen met de PvdA ingediend en heeft er voor gezorgd dat de jarenlange klachten van bewoners met betrekking tot de staat van de straat zijn opgepakt. De Doedesstraat is inmiddels verlost van de hinderlijke boomwortelproblematiek. Met de motie “Visueel inzicht” hebben we de leesbaarheid en controleerbaarheid van de voor- en najaarsnota en het jaarverslag verbeterd.

De motie “Algemene Reserve” riep op om EUR 375.000 te vinden in de eigen begroting en zo de kaalslag van de algemene reserve op een juiste manier te herstellen. Financieel juist beheer was en is een kroonjuweel van de VVD Delfshaven. In 2007 vroegen wij aan het dagelijks bestuur de ambities van veilig te vergroten. Samen met Leefbaar Rotterdam en het CDA werd deze motie ingediend. Tevens vroeg de oppositie in gezamenlijkheid om een overzicht van alle mogelijkheden  voor een intensieve (keten)aanpak van werkloosheid.

 Met Leefbaar Rotterdam hebben we een lang onderzoek gedaan naar de wijze waarop veiligheid beter kan worden gestuurd. Met een uitgebreide agendapost hebben wij gepoogd de coalitie partijen te overtuigen. Met name GroenLinks vond dat er maar niet te veel bij veiligheid moest worden stilgestaan. Zoals gewoonlijk was veel aandacht voor welzijn meer van belang voor deze partij, terwijl 49% van onze bestedingen al aan welzijn wordt uitgegeven.

We hebben met schriftelijke vragen het dagelijks bestuur als een luis in de pels op de huid gezeten. De lijst is groot en ik maak een keuze uit de belangrijkste schriftelijke vragen of verzoeken tot inlichtingen. Een belangrijk verzoek tot inlichtingen was een serie van vragen over de staat van Delfshaven. Het dagelijks bestuur heeft uiteindelijk nooit volledig kunnen antwoorden. Heel veel cijfers zijn bij het dagelijks bestuur namelijk niet bekend. Je vraagt je af waar het dagelijks bestuur van Delfshaven dan op stuurt. Maar al te vaak blijkt dit op basis van een goed gevoel te gebeuren. Niet de manier van de VVD Delfshaven overigens. Natuurlijk moet je altijd cijfers intepreteren. Maar met de Franse slag beleid uitstippelen is wel weer het andere uiterste.

We stelden de afgelopen jaren vragen over de wijk service bus, het kantineplan van FC Maense, afvalbakken op winkelstraten, paalrot, veiligheid van speeltuinen, opvang van bijzondere doelgroepen als (ex-)verslaafden en (ex-)hoertjes, leegstand in Delfshaven en de communicatie van de deelgemeente naar bewoners en ondernemers toe. Kortom vragen die er toe doen. We bleven en zijn vol interesse over de voortgang met betrekking tot de grote problemen rond en op het Burg. Meineszplein, met schriftelijke vragen blijven wij het bestuur kritisch volgen.  

Kortom de VVD Delfshaven is sterk in de zaken die u raken! Ik ben eigenlijk wel trots op wat we met een kleine fractie hebben neergezet. Ik kan dromen van wat we voor Delfshaven kunnen betekenen wanneer onze slagkracht in de deelraad groter wordt. Het dromen hebben we overigens omgezet in concrete plannen. Ons verkiezingsprogramma borduurt voort op de koers die wij in de periode 2006-2010 met succes zijn ingeslagen.  Op naar de verkiezingen dus om een mooie uitslag neer te zetten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s