Motie van wantrouwen


Gisteren heeft de voltallige oppositie een motie van wantrouwen ingediend tegen Fred Burggraaf (portefeuillehouder middelen in Delfshaven).  Dit na aanleiding van een interpellatiedebat van mijn zijde over het ontstane tekort van EUR 435.000.

De motie heeft het niet gehaald. Zoals altijd blijven PvdA en GroenLinks de handen boven de hoofden houden van haar bestuursleden. In hun ogen was er adequaat gereageerd en worden foutjes nu eenmaal gemaakt. In mijn betoog kwam dat ook naar voren. Foutjes mogen toch gebeuren, waar gehakt wordt vallen immers spaanders. Als dit een op zichzelf staand incident was, zou ik daar nog mee in kunnen stemmen. Maar dit is het zoveelste incident in een lijn van vele fouten. De laatste acht jaar strompelt de coalitie van de ene fout naar de andere.

Opvallend was de houding van PvdA en GroenLinks wel. Deze twee applausmachines van het dagelijks bestuur verweten de oppositie verkiezingsretoriek. Grappig dat juist deze twee partijen dat zeggen. De afgelopen maanden hebben we een weinig kritische coalitie gezien die er alles aan doet om fouten te ontkennen en met een te rose bril naar de resultaten te kijken. Het gaat bijvoorbeeld beter met de veiligheid, terwijl de veiligheidsindexcijfers naar beneden gaan. We scoren matig op de sociale index, terwijl we van alle deelgemeenten het meeste uitgeven aan welzijn. Natuurlijk moesten we weer horen dat de ambities zo hoog zijn en we op de goede koers zijn. Het bestuur doet het zo lekker. Ik had liever van deze partijen gehoord dat financieel goed beheer een plicht is en geen wens. Financieel uitstekend beheer mag immers van de overheid worden verwacht.  

De beantwoording van de portefeuillehouder was absoluut niet slecht. Ik kon zijn verhaal eigenlijk wel volgen. De motie was desondanks meer dan terecht. Na acht jaar worstelen met ons huishoudboekje en een gebrek aan een echt oprecht beleefd gevoel van urgentie, houdt het een keer op. Belangrijke afweging was daarbij of ik het bewoners en ondernemers uit kan leggen dat de deelgemeente een fout maakt van deze orde in een lange historie van fouten en waarschuwingen. Mijn stellige overtuiging was en is nee! Als een ondernemer een dag te laat is met het betalen van zijn belastingen is hij immers direct de klos. Dit dagelijks bestuur mag jaar in jaar uit aanrommelen en “oefenen”. Wat mij betreft, is na vier jaar Fred Burggraaf het speelkwartier over.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s